Otroške slikanice z bujno domišljijo

Čas otroštva je namenjen učenju skozi igro, to pa lahko predstavlja tudi branje zanimivih zgodb – najbolje skupaj z odraslimi, saj je tako branje hkrati tudi čas za druženje.Za najmlajše, ki še ne znajo brati sami, so najboljše otroške slikanice, v katerih se zgodba izmenjuje z ilustracijami, ki jo upodabljajo in jo nadgrajujejo z večplastnostjo, ki lahko še spodbudi otrokovo željo po znanju ter predvsem spodbuja domišljijo. Otroške slikanice tako nudijo vstop v čarobni svet zgodb, predstavljenih v besedi in sliki.

Otroške slikanice so lahko tudi personalizirane

Slikanice so več kot zgodba, so tudi zabava in poučno znanje, v njih pa običajno nastopajo junaki v podobi otrok in živali. Kako so lahko otroške slikanice še bolj simpatične za branje in hkrati tudi posebne ter odlične za darilo? Tako, da se odločimo za njihovo personalizacijo. Zakaj ne bi imel otrok unikatne otroške slikanice, v kateri namesto Janka ali Metke nastopa junak, ki nosi osebno ime, enako njegovemu? Na takšen način se lahko otrok z zgodbo in njenim dogajanjem, nenazadnje pa tudi z njenim naukom, še bolj poistoveti ter se vanjo še bolj vživi. Občutek ima, da se zgodba dogaja njemu, kar pomeni, da se v domišljijski svet še bolj poglobi. In kar priznajmo si – kateremu otroku ne bi bile všeč otroške slikanice, v katerih se lahko kar on sam spopada z zmaji ali igra s snežaki, ali pa morda bere o privajanju na kahlico?

Branje slikanic je za marsikaterega otroka in starše prijeten večerni obred, ki predstavlja druženje, skupno aktivnost, povezovanje in prijetno sproščanje pred spanjem, če so otroške slikanice personalizirane tako z imenom otroka kot tudi nekaterimi spremembami v ilustracijah (videz glavnega junaka), pa otroci v branju pogosto najdejo še večji užitek. In prav to je tisto, za kar se moramo starši truditi: če preko otroške slikanice otroku privzgojimo ljubezen do branja in knjig, ga bo ta spremljala tudi kasneje, saj bo vedel, da so knjige prijetne in lahko z njihovo pomočjo premaga marsikatero težavo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *