Otroške igrače

Otroci se morajo že od začetka navaditi pospravljati igrače, ker drugače lahko nered v družinsko življenje prinese razdor in slabo voljo. Starši na začetku hitro pospravljajo igrače za otrokom, ker si mislijo, da je še premajhen in ne zmore sam pospraviti. Vendar pa že tukaj delamo napako. Igrače naj otrok pospravlja skupaj z vami. Pokažite mu, kako se z njimi igra, in pokažite mu tudi, kako je prav, da se jih pospravi. Če bo kmalu dobil občutek za red, bo vedel, da razmetavanje igrač ne prinese nič dobrega in bo lažje razumel, da je igrače po igranju potrebno pospraviti za seboj.

V vrtcu se otroci v skupini igrajo z igračami in jih morajo po igranju sami pospraviti. Ne boste videli, da bosta vzgojiteljica in pomočnica po igranju tekali po igralnici in pospravljali vse za njimi. Zato le zaupajte, da se otroci hitro naučijo po zgledu, kako se igrače pospravi, ne le razmeče.

Pospravljenje igrače lahko otroku predstavljajo tudi nagrado, da se pospravljanja nauči. Z nečim ga na koncu nagradite in ga pohvalite, da bo pospravljanje povezal z dobrim občutkom. Naj ne bo pospravljanje kazen, ker se bo tako lahko preveč upiral in boste imeli le še več težav. Otroku povejte, da je lepo, da igrače počakajo pospravljene do naslednjega igranja, in ni lepo da so razmetane, ker se lahko izgubijo, pokvarijo ali jih celo kdo odnese.

Kadar se otroci res stežka lotijo pospravljanja, jim priskočite na pomoč in igrače skupaj z njimi pospravite. Sodelovanje in pomoč se mu bosta zdela pomembna in bo otrok lažje opravil to opravilo z vami. Ko otrok tako pospravi igrače, ga vedno pohvalite in pocrkljajte, lahko tudi s kakšnim priboljškom. Tako se bo tudi v prihodnje lažje lotil pospravljanja oziroma bo igrače bolj pazil in jih manj razmetaval.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *