Kakšna mora biti otroška soba

Otroško sobo je najbolje organizirati po kotičkih, kotiček za spanje, kotiček za igro, kotiček za učenje, ter kotiček za garderobo. To je najbolje za to, da bodo vse stvari v otroški sobi lahko tam, kjer je potrebno da so. To je pomembno predvsem zato, ko se bo otrok učil za pisalno mizo, da ne bo hodil po knjige na drugi konec sobe. Otroška soba mora biti organizirana in urejena čimbolj priročno in pregledno, da so vse stvari, ki jih otrok potrebuje vedo pri roki.

Ker je pomembno, da se otrok v svoji sobi počuti dobro, udobno in varno, je potrebno poskrbeti za ustrezen in prijeten material ter barve. Z tekstilom, ki ga naj bo veliko, poudarimo mehkobo sobe, kar jo naredi še bolj udobno. To lahko dosežemo z lepo posteljnino, z zavesami, preprogami in dodatnimi blazinami.

Soba mora biti dovolj svetla in topla, da bo učenje potekalo dobro in uspešno. Okno mora biti veliko in odgrnjeno. Dobro je, če je pisalna miza postavljena tako, da nanjo pada čim več naravne svetlobe. Če pa imamo majhno okno, moramo seveda poskrbeti za primerno umetno razsvetljavo, ker stropna luč ne zadostuje je potrebna še namizna, katera mora imeti primerno moč svetlobe.

V otroški sobi je poleg osnovnega pohištva, kot so postelja, pisalna miza, stol in garderobna omara potrebno dodati še veliko polic, na katerih se lahko hranijo različne knjige in izdelke. Dobro pa je, če imamo v sobi tudi nekaj plastičnih zabojev, da bodo igrače pospravljene.

Ker je prijetnost sobe odvisna tudi od dekoracije, pa je ta zelo pomembna. Paziti moramo, da je ni premalo, ter da je ni preveč, saj bi v takem primeru soba izgledala preveč našarjena, saj mora biti otrokova soba v prvi vrsti delovna soba, ne pa soba, ki je polna navlake. Poskrbeti je treba samo za nekaj malih dodatkov, kot so ogledalo, kakšna zanimiva slika, okrasna blazina in stensko dekoracijo.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *